Albaraka İslam Sanatları Kütüphanesi açıldı

İslam sanatları alanında uygulama ve araştırma merkezi olarak faaliyet gösteren İslam Sanatları Merkezi’nin Albaraka Türk desteğiyle oluşturduğu Albaraka İslam Sanatları Kütüphanesi Üsküdar Yerleşkesi’nde açıldı.

İslam sanat felsefesi, sanat tarihi, edebiyat, tarih, mimari gibi birbirini destekleyen alanlarda bütüncül bir bakış açısı kazandırmak, hat, tezhip ve minyatür alanında belli bir seviyeye ulaşmış sanatçılar arasında etkileşim ve iletişim merkezi olmak amaçlarıyla 2019 yılında kurulan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSM), gelişimini kütüphane ile taçlandırdı. Bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra kültür sanata özellikle hat sanatına verdikleri önemle bilinen Albaraka Türk desteğiyle açılan kütüphane, İslam sanat felsefesi, sanat ve mimarlık alanlarında yayınlardan oluşuyor.

Albaraka İslam Sanatları Kütüphanesi’nin açılış programı Merkezin tanıtım videosunun izlenmesiyle başladı, ardından açılış konuşmaları yapıldı.

“İslam Sanatları Merkezi iyi bir başlangıç yaptı”

Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, burada yaptığı konuşmada kütüphanenin hizmete açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sanat eseri üretiminin yanında sanat eserleri üzerine teorik ve sanat felsefesine dönük çalışmalar yapan İslam Sanatları Merkezi, kısa zamanda ses getiren etkinliklere imza attı. Bu güzel başlangıç merkezin geleceğine dair bizi çok umutlandırdı. Hem merkez yönetimine hem de yaptıkları ve yapacaklarıyla bu heyecana ortak olan Güzel Sanatlar Fakültesi hocalarımıza ve öğrencilerimize kütüphanenin hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Hüsn-i hat başta olmak üzere İslam sanatlarına verdiği destekten dolayı Albaraka Türk’e teşekkürlerini ileten Rektörümüz Prof. Dr. Andı, “Sadece sanat eseri üretimi değil ürettiği hakkında teorik ve tarihi geçmişi bağlamında da çalışmalar yapmak iyi bir kaynak birikimi, iyi bir kütüphaneye müncerdir. Albaraka’nın desteğiyle oluşturduğumuz bu ihtisas kütüphanesi bunun başlangıcıdır. Bu kütüphane genişleyerek Türkiye’deki referans kütüphanelerinden birisi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Albaraka Türk Tahkim ve İş Mükemmelliği Direktörü Mehmet Uludağ, kurumun uzun yıllardır İslam sanatlarını desteklediğini, kütüphanenin de bu misyonun bir parçası olduğunu belirterek, “Uluslararası hat yarışmalarıyla ve başka etkinliklerle İslam sanatının gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu kütüphaneye destek olmaktan da büyük memnuniyet duyduk. Kullanıcılarına hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

“İslam sanat düşüncesi üzerine çalışmaya devam edeceğiz”

İslam Sanatları Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Betül Bilgin, merkezin kuruluşunda büyük desteği olan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Prof. Dr. Zeynep Gemuhluoğlu’na minnettarlığını ileterek, “Merkez kurma fikri uzun zamandır vardı. Rektörümüzün ve Zeynep Gemuhluoğlu’nun desteğiyle olgunlaştı. Hem teorik hem felsefi anlamda çalışmalar yapmak üzere kurduğumuz merkezimiz pandeminin ilk yılında açılmasına rağmen çok şey ürettik. Çalıştay, panel, seminerler düzenledik. Nakkaşhanemizde ürettiğimiz eserlerle farklı kurumların iş birliğinde sergiler açtık. Hem uygulama hem de İslam sanat düşüncesi üzerine çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Sanatçılar, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı kütüphane açılışı sonrası İslam sanat düşüncesini teorik ve kurumsal problemler ve çözüm önerileri kapsamında ele alan “Bir İslam Sanat Düşüncesinden Söz Edilebilir mi?” Çalıştayının değerlendirme oturumu yapıldı.